Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Alipalkkaus kriminalisoitavaSanomalehti Kalevan pääkirjoituksessa lauantaina 11. toukokuuta käsiteltiin tärkeää ja valitettavan ajankohtaista aihetta. Valitettavasti monet ravintola-alan yritykset ovat sortuneet maksamaan liian pientä palkkaa työntekijöilleen. Helsingin sanomien mukaan näyttää jopa siltä, että tämä ”tapa” on jo levinnyt Michelin – tähdillä palkittuihin julkkiskokkien ravintoloihin. Aikamme monet julkkiskokit kertovat tv:ssä ilta toisensa jälkeen, miten ruokaa tulee valmistaa oikein, ja että hyviä raaka-aineita tulee kokin kunnioittaa. Valitettavasti yksikään ”julkkiskokki” ei ole vielä kertonut mitä ravintoloitsija voisi saavuttaa henkilökunnan hyvällä ja asianmukaisella kohtelulla.

Ongelma on siis tiedossa, mutta missä ovat lääkkeet vaivaan? Alipalkkauksesta laki ei tällä hetkellä määritä minkäänlaista sanktiota. Alipalkattu työntekijä on kuitenkin, riitautettuaan asian, oikeutettu saamaan puuttuvan summan, mutta sopimuksia rikkonut työnantaja ei saa edes sakkoa, puhumattakaan muista rangaistuksista. Riskin kantaa siis aina työntekijä, joka yleensä joutuu odottelemaan maksamatta jääneitä palkkoja pitkään. Usein työntekijä joutuu vielä turvautumaan sosiaalitoimen apuun, elatuksensa järjestämisessä.

Nykyistä lainsäädäntöä alipalkkauksen suhteen voidaan verrata myös työntekijöitä koskevaan lainsäädäntöön. Jos työntekijä varastaa työpaikaltaan, hän yleensä saa potkut ja hänelle voidaan määrätä tuomioistuimessa rangaistus, mutta kun työnantaja varastaa eli pitää itsellään työntekijälle kuuluvaa korvausta työstä, ei tuomiota tule. Epäsuhta on huomattava suuri ja valitettavan todellinen.

Liian usein alipalkkauksen uhreina ovat nuoret joilla ei ole riittävän hyvää tuntemusta työlainsäädännöstä, eikä työehtosopimusjärjestelmistä. Nuorta työntekijää saatetaan vedättää pitkäänkin, ennekuin hänelle valkenee, hänen oikeutensa.

Kansanedustajien tulisi korjata nykyistä lainsäädäntöä lisäämällä siihen palkkarikoksen käsitteen, josta voitaisiin tuomita sakkoon tai vankeuteen. Alipalkkauksen kriminalisointi vähentäisi haluja maksaa liian pientä palkkaa ja siten myös korjaisi vääristynyttä markkinatilannetta. josta asiansa rehellisesti hoitavat ravintoloitsijat kärsivät.

 

Antti Laitala, PAM Nuorisovaliokunta jäsen, Oulu
 
 
Kirjoitus on julkaistu myös Kalevassa 14.5.13.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti