Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

maanantai 24. helmikuuta 2014

Koulutiedotusta ja vapaa-aikaa ammattiliiton merkeissä!

Kaakkois-Suomen aluetoimitsija Ismo Karstinen pyysi minua koulutiedotustunneille mukaan ja itse olin ilmoittanut kiinnostukseni jo aikaisemmin hänelle. Hänellä oli tiedossa yhteensä kolme koulukäyntiä. Niistä kaksi ensimmäistä oli kolmosluokkalaisia merkonomiopiskelijoita. Ismo veti koulutiedotus tunnit, mutta itsekin pääsin puheeseen, esittelin itseni tottakai ja sitten kerroin Kaakkois-Suomen aluenuorten toiminnasta vähän tarkemmin. Autoin materiaalin jaossa siinä vaiheessa kun kävimme palkanlasku asioita paperilla läpi, jokainen oppilas sai tehtäväkseen laskea kyseistä kuukausipalkkaa, siellä heidän täytyi huomioida työaika, iltalisät, lauantailisät, sunnuntaityö, sunnuntailisät, tästä tehtävästä oli apua myös itselleni.

Kolmas koulutiedotustunti oli ykkösluokkalaisille, joten heille ei tullut tes-asioita samaa tapaan kuin vanhemmille oppilaille joten minunkin oli mahdollisuus vetää kyseinen tunti. Tunti oli tarkoitus pitää auditoriossa ja sinne tuli useampi luokka samaan aikaan. Ennen tuntia olin lueskellut powerpointissa olleet asiat. Meillä oli Kaakkois-Suomen aluenuorten kokous ennen sitä joten siellä pääsin vähän harjoittelemaan esitystäni. Meitä oli koolla minä ja kuusi muuta ryhmäläistä ja suunnittelimme tulevia tapahtumia. Tämä aluenuorten kokous oli minulle ensimmäinen jonka pidin. Aluksi oli ollut tarkoitus että aluetoimitsija tulee kokoukseen mukaan, mutta onneksemme saimme luottamuksen että selviämme kokouksesta myös ilman häntä. Kokous meillä meni oikein mukavasti ja seuraavaksi koulutiedotustunnille. Ismo tuli myös paikalle ja tunti ei ollut ihan tavallinen tunti vaan paikalla oli noin 90 oppilasta, he olivat merkonomeja sekä matkailualaa opiskelevia nuoria. Minä aloitin tunnin, esittelin itseni ja toivotin oppilaat tervetulleiksi, sitten annoin puheenvuoron Ismolle. Kävin koko powerpoint-esityksen läpi, ja joissain väleissä Ismo hieman lisäsi omakohtaisia asioitaan ja lakiasiota. Oma osuuteni meni mielestäni ihan hyvin, mutta kyllä hieman jännitti. Kuitenkaan liittyneitä ei ollut kovinkaan paljoa. Heille oli vielä kerrottu että kaikki näillä kerroilla liittyneet oppilaat tullaan kutsumaan heille järjestetyyn carting-tapahtumaan, mutta siitäkään johdosta noilla kolmella kerralla liittyneitä opiskelijoita ei ollut ollut kuin noin 30. Tästä tunnista sain koulutiedotus palkkion itselleni ja tunnin pitämisestä jäi muutenkin hyvä mieli. Olen myös huomannut että näinä vuosina kun olen ollut PAM:in toiminnassa mukana olen saanut itsevarmuutta sekä esiintymisrohkeutta paljon.

Sitten koitti seuraava koulutiedotus käynti ja nyt minun olikin selviydyttävä tehtävästä ihan omineni. Ennen koululle menoa kävimmekin yhdessä aluetoimitsijan Ismo Karstisen kanssa powerpoint-esityksen läpi ja samalla kirjasin vihkoon kohtia mitä aioin missäkin kohtaa sanoa. Nyt minulla oli käytössä myös PAM:in youtube-video"PAM:in heiniä". 

Koululle menin hyvissä ajoin noin 20 min ennen tunnin alkua, että kerkesin avata kaikki tarvittavat sivut: pamin nettisivut, työsopimus pohjan, youtube-videon ja porwepointin. Oppilaita paikalle oli tulossa 14 mutta heistä kolme oli valitettavasti estyneet. Luokkaan tulleet oppilaat vaikuttivat mukavilta ja yritinkin parhaani mukaan moikata heistä jokaista.

Tunnin aluksi kerroin itsestäni ja toivotin heidät kaikki tervetulleeksi, kerroin myös että tämä on ensimmäinen kerta kun yksin vedätn tunnin. Näytin heille ensin 6 min video-klipin ja kerroin että sitten yritän käydä samat asiat ysityiskohtaisemmin läpi. Powerpointin läpikäymisessä ei mennyt kovinkaan paljon aikaa ja sen jälkeen jäi ylimääräistä aikaa jolloin oppilaat täyttivät liittymiskaavakkeita, oli vapaata keskustelua ja rento tunnelma. Oppilaista liittyi kaikki paitsi yksi tyttö, siitä johdosta arvoin heille ammattimateriaalia oleven drinkkikirjan, kerroin heille että vaikka he olivatkin opiskelemassa kokeiksi niin ei sitä koskaan tiedä vaikka he tekisivät muitakin ravintola-alan töitä. Opettaja kertoikin että joukossa oli myös kaksi tyttöä jotka erityisesti haluavat baarityöntekijöiksi. Keräsin kaikki liittymislomakkeet yhteen ja arvonnan suoritti tyttö joka ei ainakaan tällä kertaa vielä liittynyt jäseneksi, ja kappas arvonnan voitti toinen näistä baarityöntekijöiksi haluavista tytöistä. 

En usko että koulutiedotus tunti olisi voinut paljon paremmin mennä, itsestäni oli tosi kivä käydä pitämässä tunti ja opettaja  kertoi olleensa tyytyväinen että olin tullut pitämään tunnin.

Samana iltana meillä oli aluenuorten keilailu tapahtuma Kotkassa. Itse olin menossa vetämään tapahtun, ja ennen tapahtumaa olin soitellut Kotkan ja Haminan alueen nuorisovastaaville ja toivottanut heidät tervetulleiksi, mutta valitettavasti heistä ei kukaan päässyt paikalle. Haalin myös ystävät mukaan tapahtumaan ja sainkin Lahdesta Piritan mukaan ja Kouvolasta Minnan ja Saaran. Haminasta tuli sitten joukko jäseniä samalta työpaikalta. Ennen keilausta mietimme ja laitoimme ylös mitä tapahtumia haluaisimme seuraavana vuonna järjestettävän ja söimme sämpylät ja joimme limsat. 

Kyllähän siellä keilaradoilla vähän kilpailuhenkeä oli niinkuin tottakai kuulukin. Hauskaa oli keilailla välillä muuallakin kun aina vaan Kouvolassa. Itselleni meinasi käydä vielä vähän hullusti kun en ollut muistanut vaihtaa kenkiä, olinkin sitä mieltä että omat kengät oli liian samantyyliset joten en ollut tajunnut ollenkaan, hyvä juttu että tytöt kumminki huomautti asiasta, muuten olisin kyllä tullut Kouvolaan asti väärillä kengillä! :D


Eipä tänne Kaakkois-Suomeen sen kummempaa, itse jatkan koulutiedotuksia Heinolassa, Lappeenrannassa ja Imatralla. Ensi viikolla Kaisu vetää meidän Seinäkiipeily tapahtuman Lahdessa Piritan kanssa ja mahdollisesti Minna keilailun Lappeenrannassa. Tervetuloa mukaan tapahtumiin!


Maarit Vihmakoski
Nuorisovaliokunnan jäsen
Kouvolan liikealan015 nuorisovastaava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti