Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Paluu tulevaisuuteen - Helsinki

Paluu tulevaisuuteen kiertue jalkautui tiistaina 24.2. Helsinkiin Kaarlo Julkusen johdolla. Mielenkiintoisia vastakkainasetteluja oli poimittu pohdinnanaiheiksi ja ajatuksien herättäjiksi.

Monista aiheista päälimmäisenä mieleeni jäi kysymys, pitäisikö PAMin olla enemmän rakentava voima vai nyrkin heristelijä. Vahvan liiton perusta pitää olla vankka ja luotettava. Luotettavalla ammattiliitolla on selkeät suuntaviivat ja sitä kautta rooli rakentavana voimana. Tilaisuudessa puhuttiin paljon maailmanmenon nopeutumisesta. Nopean tiedonkulun johdosta tilanteetkin muuttuvat nopeasti. Vahvalla liitolla on siis oltava myös valmius nyrkin heristelyyn ja voimakkaisiin kannanottoihin tarvittaessa. Jäsenet haluavat kuulua ammattiliittoon, joka uskaltaa ottaa kantaa, puolustaa jäseniään jämäkästi ja toimii tilanteen vaatimalla tavalla, vaikka sitten nyrkkiä puiden. Kenenkään nyrkki ei yksin vaikuta kovin paljon, mutta koko liitto yhdessä on vahva.

Pohdittiin myös osastojen merkitystä tulevaisuudessa. Mielestäni osastojen tarkoitus on tuoda liitto lähemmäs tavallista rivijäsentä. Tulevaisuudessa olisikin tärkeää miettiä osastojen kokoa alueilla ja siirtää toimintaa enemmän työpaikkatasolle, jotta yhä useampi jäsen löytäisi liiton helpommin ja ennenkaikkea, että liitto löytäisi jäsenensä.
Samaan aikaan kun osastojen pitäisi olla lähellä jäsentä, ne eivät saisi rajoittaa toimintaa. Liian kankeat rajat pitäisi unohtaa ja panostaa yhteistyöhön etenkin maakunnissa.

"PAMin visio on olla Suomen uudenaikaisin ammattiliitto. Se ei ole vain slogan: Nuori jäsenkunta sekä dynaamiset ja vetovoimaiset ammattialat mahdollistavat vision toteutumisen."
- Puheenjohtaja Ann Selin tulevaisuustyön aloitus workshopissa 11.2.2013

Ennen kuin PAMista tulee Suomen uudenaikaisin liitto, koen että ison haasteen yli olisi päästävä. Miten ammattiliittoon liittymisestä saisi muodikasta? Enään ei ole itsestäänselvä perheessä siirtyvä perinne kuulua liittoon. Nuorilla työntekijöillä jostain syystä tuntuu olevan korkea kynnys liittyä. Osittain ainakin koetaan että jäsenmaksun vastineeksi ei saada tarpeeksi hyötyä. Toisaalta ajatellaan ettei irtisanomisuhka tai palkkakiistat koske itseä. Ehkä vaikeat taloudelliset ajat ovat hiukan muuttaneet tilannetta, mutta mielestäni liittyminen pitäisi kaikkina aikoina olla perusasia. Jäsenyys pitäisi nähdä enemmän kuin koti- tai autovakuutuksena, vakuutustakaan ei saa enään kun vahinko on jo sattunut.

Kaikesta huolimatta näen PAMin tulevaisuuden positiivisena. Meillä on energinen ja osaava nuori jäsensukupolvi, joka haluaa ottaa vastuuta ja sillä on tekemisen meininki. Nuorien ääntä tulevaisuudessa ja tulevaisuustyössä kannattaisikin kuunnella mahdollisimman paljon. Meillä ei ole kymmenien vuosien vankkaa ay-kokemusta takana, mutta kylläkin uusia eväitä olla mukana rakentamassa uutta, vahvaa, edelläkävijäammattiliittoa.

Iida Viljanen
Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti