Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joululahjat kotimaisella työllä


Näin joulun alla tulin itse miettineeksi millaisia joululahjoja lähimmäisilleni hankin. Tänä jouluna halusin ehdottomasti suosia kotimaisia tuotteita. Valitsin joululahjojen teemaksi käytännöllisyyden ja kotimaisuuden. Puhtaasti syy kotimaisuuden suosimiseen tuli halusta työllistää suomalaisia. Haluan, että meillä jatkossakin valmistetaan tuotteita Suomessa ja työpaikat säilyvät. Meistä jokainen voi tehdä pieniä tekoja työllisyyden eteen.

Kotimaassa valmistetut tuotteet on helppo tunnistaa Avainlippu-merkistä. Avainlippumerkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto. Myöntämisperusteena Avainlippu voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa. Lisäksi tuotteelle lasketaan kotimaisuusaste, minkä on oltava vähintään 50 prosenttia. Kotimaisuusaste on suomalaisten kustannusten osuus tuotteen omakustannusarvosta. Suomalaisen Työn Liitto myöntää myös Design from Finland -merkin. Design from Finland -merkillä varustetun tuotteen valmistus voi tapahtua ulkomailla. Merkki voidaan myöntää tuotteelle,mikäli se on muotoiltu Suomessa ja voidaan osoittaa että muotoiluun on investoitu ja sen tuloksena tuotteen asiakkaalle tuottama lisäarvo sekä erottautumis- ja kilpailukyky on kasvanut. (www.avainlippu.fi)

Kaupoissa kotimaisten tuotteiden etsiminen on välillä salapoliisityötä huonojen pakkausmerkintöjen vuoksi. Etsiessäni käsineitä joululahjaksi jouduin soittamaan tuotteen valmistajalle saadakseni tiedon tuotteen valmistusmaasta. Tuote oli valmistettu Kiinassa, joten se jäi kaupan hyllyyn ja etsintä jatkui! Nettisurffailu tuotti tulosta käsineiden kanssa! Löysin vuonna 2013 perustetun yrityksen, mikä myy suomalaisista raaka-aineista Suomessa valmistettuja käsineitä. Tämä oli lottovoitto! Uusi yritys ja tuotteiden valmistus kotimaassa!

Tilasin Reinokaupasta isovanhemmilleni tuunatut Reino-tossut nimellä varustettuna. Reino-tossuja valmistettiin jonkin aikaa ulkomailla, mutta tuotanto palautettiin takaisin Suomeen noin kymmenen vuotta sitten. Tämä on mahtava asia ulkoistusten maailmassa. Fiskars on siirtänyt kovin monen tuotteen valmistuksen ulkomaille. Selvitin Fiskarsilta lahjaksi ostamieni KoKo ja Taika -sarjojen mukien valmistusmaan. Ne on valmistettu Thaimaassa, suunnittelutyö sentään tehdään Suomessa. Jotkin Fiskarsin tuotteet jäivät tällä kertaa kuitenkin kaupan hyllylle, koska valmistus ei tapahdu enää Suomessa. Fiskars kuitenkin valmistaa vielä muun muassa saksia ja paistinpannuja Suomessa, sellaiset löytyykin tänä jouluna kuusen alta.

Etsimällä kauppojen hyllyiltä kotimaisia tuotteita ja kyselemällä tuotteiden alkuperästä toivon, että yritykset huomaavat, että edelleen asiakkaat haluavat ostaa kotimaisia tuotteita! En usko että olen ainoa lajiani. Kaupoissa pakkauksia lukiessani huomasin muidenkin tekevän samaa, hyllyväleissä käytyjen keskustelujen perusteella en todella ole ainoa joka etsii Suomessa valmistettuja tuotteita.

Rauhallista joulun aikaa kaikille!

Heidi Lehtikangas
PAM aluenuoret Helsinki-Uusimaa
SAK nuoret Helsinki-Uusimaa
PAMin liittovaaliehdokas Uudellamaalla

1 kommentti:

 1. Aivan mahtavaa, että teet tuota salapoliisin työtäsi! Kiitos siitä. Sen eteen me täällä Suomalaisen Työn Liitossakin teemme töitä. Edustan siis Design from Finland -merkkiä ja halusin ottaa kantaa tuohon työllistämisasiaan.

  Olemme ottaneet Avainlipun rinnalle Design from Finland -merkin, koska Suomessa suunniteltu työllistää suomalaisia vaikka tuotteet tehtäisiinkin muualla. Fiskars on saanut merkin tuotteilleen kuten lähes 200 muuta yritystä. Suomessa suunniteltu on siis enemmän kuin puoliksi tehty. Tuotteen arvosta 20 prosenttia saattaa jäädä mm. Thaimaahan, mutta siitä 80 prosenttia voi tulla Suomeen. Näin ollen suuri osa arvonlisäyksestä tulee kotimaahamme, jossa tuotekehitys, suunnittelu, brändäys ja markkinointi tapahtuvat.

  Eli kannattaa jatkossa suosia sekä Avainlippu että Design from Finland -tuotteita, kun haluaa työllistää suomalaisia!

  Oikein tunnelmallista ja hyvää joulua!

  Rilla Engblom
  Brand Manager, Design from Finland
  Suomalaisen Työn Liitto

  VastaaPoista