Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

UNI Europa Youth Summer School 2015


UNI Europa Youth Summer School järjestettiin 10. kertaa 19. – 23.5.2015 Albufeirassa, Portugalissa nuorille ay-aktiiveille ympäri Eurooppaa.

Kesäkoulu numeroina:

  • Järjestyksessä 10 Unin kesäkoulu
  • Yli 35 oppilasta ja edustajaa
  • 13 eri maasta, Suomi, Tanska, Norja, Ruotsi, Ranska, Belgia, Turkki, Italia, Hollanti, Espanja, Portugali, Saksa ja Iso-Britannia
  • Suomesta 2 ay-nuorta.
  • 3 Päivää koulutusta
  • Tuloksena 7 lyhyt elokuvaa
  • Yli 35 uutta kontaktia
  • 1 mahtava yhteishenki!

19.5.2015 Matkustuspäivä


Lähdimme aamulennolla, Frankfurtin kautta Faron lentoasemalla. Ennen matkaa jännitti jonkun verran niin ei tultu paljoa nukuttua edellisenä yönä. Faron lentoasemalta oli kyyditys hotellille Albufeiraan. Tulimme samalla lennolla monien aktiivien kanssa, mutta samaan kyytiin tuli pienen odottelun jälkeen Ruotsin aktiiviset nuoret. Ensimmäiset uudet kontaktit oli tehty siis jo ennen hotellille pääsyä. Olimme perillä hotellilla iltapäivästä ja virallinen iltaohjelma alkoi vasta illemmalla, joten oli aikaa hieman tutustua hotelliin. Meistä Mila rohkeni jopa hotellin kylmään veteen heti!

Tapasimme altaalla muita osallistujia jo ennen virallista aloitusta ja verkostoituminen alkoi hyvin allasbaarissa. Illaksi kävimme hieman siistiytymässä, jonka jälkeen saavuimme viralliseen tervetulo tilaisuuteen. Paikalla oli jo ennen klo 19 kuhinaa ja väenpaljoudesta voi jo päätellä, että tulee antoisat kurssipäivät! Oppilaita 35, jonka lisäksi paikalla lukuisia opettajia ja muiden liittojen työntekijöitä, sekä UNI global Youth hallintoa.

20.5.2015 Ensimmäinen koulupäivä


Ensimmäinen koulupäivä alkoi klo 9 hotellilla hyvän aamupalan jälkeen.

Koulupäivä alkoi esittelyllä, jossa kerroimme hieman taustojamme, sekä mistä olemme kotoisin. Yllätyksemme opettajilla ei ollut mitään valmista ohjelmaa tehtynä, vaan kurssi alkoikin siitä, mitä me haluaisimme tehdä ja oppia näiden päivien aikana. Kaikkien mielipidettä kysyttiin ja esiin tärkeimpinä nousivat, järjestämis taidot, neuvottelutaidot, esiintyminen ja aikatauluttaminen. Verkostoituminen oli myös kaikkien mainitsema, mutta sitä päästiinkin kaiken oppimisen ja illanvieton sivussa tekemään.

Päivä jatkui ensimmäisellä tehtävällä Ed Thompson jakoi meidät ensimmäisiin ryhmiin ja jakoi tehtävän, jossa piti erinäisistä kuvauksista ja listasta päättää ryhmänä, ketkä 20 listatusta henkilöstä lähetetään autiolle saarelle perustamaan uutta sivistystä, jonka tulee kestää 99 vuotta. Menimme ryhmän kanssa ulos tekemään tehtävää ja olimme yllättyneitä, kuinka hyvä ryhmä henki meille tuli lyhyessä ajassa. Pääsimme myös ryhmänä esittelemään ratkaisumme ja perustelemaan. Tehtävän purun jälkeen kävimme läpi mitä kaikkea opimme tehtävästä, joka osoittautui hyvin monipuoliseksi! Loppupäivän tuli lisää ryhmätehtäviä, jotka saivat päivän kulumaan nopeasti ja kello olikin huomaamatta 17.

Loppupäivä jatkui verkostoitumisella, ruokailulla ja jaoimme omia kokemuksia omista maistamme ja opimme paljon uutta koulupäivän ulkopuolella!

21.5.2015 Toinen koulupäivä


Toinen koulupäivä alkoi myös klo 9 ja vastassamme oli uusi kouluttaja. UNI globalin Nigel Flannagan, joka tuli kertomaan meille järjestämisestä. Nigel on järjestänyt kampanjoita kriisimaissa useita vuosia ja on näkyvä henkilö UNI Globalin toiminnassa. Nigel piti inspiroivan esitelmän järjestämisestä ja kertoi esimerkkejä, haasteita, sekä mitä saavutuksia UNIn yhteistyössä on saatu. Mieleen jäi tärkeimpänä, että hyvän kampanjan lopputulos on jäsenmäärän nousu. Eli hyvä jäisenkampanjan asia ei ole vain hankkia lisää jäseniä.

Esityksen jälkeen Nigel yllätti meidät, kun oli jakanut meidät ryhmiin. Meidän tulee tehdä ryhmissä tehdä muutaman minuutin lyhytelokuva järjestämisestä 4 tunnissa! Hieman aiheutti stressiä, kun välineinä pystyi käyttämään vain mitä on mukana, eli puhelimia ja sovelluksia. Ryhmäydyimme pikaisesti ja ideoita olikin yllättävän paljon! Pystyimme kuin pystyimmekin tuottamaan neljässä tunnissa lyhytelokuvan, vaikka aluksi tehtävä tuntui todella vaikealta, puhelimella kuvaten, puhelimen applikaatiolla leikaten, sekä läppäristä saimme hieman apua loppu hiomiseen. Ryhmänä olimme tyytyväisiä ja monista ryhmistä tuli todella hienoja lyhytelokuvia, jotka Nigel lupasi pistää esille. Meidät myös paritettiin seuraavaa päivää varten tiimeihin, koska seuraavalle päivälle meidän tuli valmistella 4 minuutin puhe, jostain aiheesta yhdessä.

Elokuvien katselun jälkeen olikin kurssipäivä jo pulkassa ja päivä jatkui seurustelulla, puheen valmistelulla, sekä syömällä. Ehdimme pikaisesti myös käydä ostamassa tuliaisia Albufeirasta, kunnes oli palattava syömään hotellille.

22.5.2015 Kolmas koulupäivä


Kolmannen koulupäivän aamun aloitimme käsittelemällä puheen pitämistä. Millainen on hyvä tai huono puhe, yleisiä vinkkejä ja ohjeita. Yleisiä kompastuskiviä ja mietittiin hyviä puhujia. Tämän jälkeen annettiin pidennetty lounastauko, jotta oli aikaa hioa puheita. Lounas tauon jälkeen aloitimme puheiden pitämisen, jossa oli isona painotuksena toisten tukeminen ja kannustava palaute. Iltapäivästä olikin lopuksi jo todistusten jako ja yhteiskuvaus.

Päivän lopuksi matkasimme pienillä porukoilla rannalle, koska emme olleet ehtineet koulupäivän kiireiden takia paljoa Albufeiraa näkemään! Me uskaltauduimme Suomalaisina ainoina Atlantin aaltoihin ja vesi oli kylmää, mutta raikastavaa! Viimeinen ilta vietettiin yhdessä ja jo vähän haikeissa tunnelmissa! Monilla oli edessä seuraavana päivänä aikainen aamulähtö, joka tarkoitti useita hyvästejä jo illan aikana.

23.5.2015 Paluupäivä.


Lähdimme aikaisin aamulla yhteiskuljetuksella Faron kentälle, mikä oli mukavaa niin pääsi vielä juttelemaan ja verkostoitumaan. Paluu lennot kuluivat nopeasti ja juttu lensi. Mietimme jo miten voimme käytännössä toteuttaa kurssin aikana saamiamme tietoa, taitoja ja ideoita.

Kotiin pääsimme illemmalla. Koko reissusta jäi hyvä mieli ja saimme runsaasti motivaatiota tulevaisuutta varten.

Matkalaisten terveiset PAM:ille:


Portugalin reissu oli ihan mahtava kokemus! Tavattiin paljon mukavia uusia ihmisiä, opittiin paljon ja saatiin lisää varmuutta englannin kieleen. Tällaiseen kokemukseen ei olisi voinut olla muuta mahdollisuutta kuin PAMin kautta, joten olemme syvästi kiitollisia ja matka oli korvaamaton kokemus.

Vastaavat kansainväliset koulutukset ja tapaamiset on omiaan lisäämään ay-aktiivisuutta ja halukkuutta osallistua nuorissa. Toivommekin, että jatkossa PAM panostaa yhä enemmän nuoriin, sekä lähettää heitä koulutuksiin ja verkostoitumaan. Nyt on se aika kun ehtii vielä kokea ja oppia!

Yllätyimme, että monet olivat olleet jo useammassa UNIn järjestämässä konferenssissa, tapahtumassa tai kesäkoulussa, mutta silti pääsevät uudestaan syventämään osaamista, sekä osallistumista kansainväliseen ammattiliitto toimintaan. Vain osallistumalla paikan päällä voi vaikuttaa ja olla osallisena UNI:_n toimintaan ja monilla matka jatkuikin kesäkuussa Dubliniin UNI Europa Youth Committee tapaamiseen.

Olemme aivan myytyjä, kuinka hienosti on mahdollista tehdä kansainvälistä yhteistyötä nuorten kesken.

Olisi sääli jäädä pois kansainvälisestä ympäristöstä, kun on juuri saanut siihen ensikosketuksen, joka oli näinkin mahtava kokemus!

Kirjoittanut: kesäkoululaiset Marjut Pihonen-Randla & Mila Kangasniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti