Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulukalenterin seitsemäs luukku: Tavoitteena radikaalimpi ay-liikeAmmattiyhdistysliikkeellä on yhteiskunnassa aivan poikkeuksellinen asema ja siinä vaikuttaminen on jännittävää, vaihtelevaa ja monipuolista. Rankempaa ja haastavampaa ja samalla hauskempaa kuin missään muualla. Elämme aikaa, jolloin edustuslaitoksemme Suomen hallitus on astunut työmarkkinapöytiin ja lähtenyt sorkkimaan työmarkkinajärjestöjen sopimusperinteitä tarjoten erilaisia muruset käteen jättäviä konsensuspapereita, jotka asettavat palkansaajien lisäksi myös köyhät ja heikompiosaiset aivan mahdottoman ikävään tilanteeseen. Neuvottelut työmarkkinaratkaisusta katkeavat jatkuvasti ja pöytiin tuodaan erilaisia pakkoja, kiristyksiä ja uhkailuja.

YLE haastatteli​ minua Liitto X -blog​ista ja ajankohtaisesta tilanteesta​,
sekä ​liittoxin jäsendemokratia tavoitteista ja PAMin radikalistipyrkimyksistämme​

Ammattiyhdistysliike istuu siis suurissa yhteiskunnallisissa vaikuttamisen pöydissä ja pystyy halutessaan parantamaan kaikkien kansalaisten asemaa yhteiskunnassamme. Oma vaikuttamisen polkuni on ollut monipuolinen ja olen pyrkinyt olemaan omalta osaltani rakentamassa radikaalia ja vaikuttavaa uuden ajan ay-liiketta.

Ensimmäinen ammattiliittoni oli PAM yksityisten palvelualojen sektorin ammattiliitto. Tuolloin 2000-luvun alkuvuosina työni koostui erilaisista pätkä, määräaikais- ja nollasopimuksista ravintola- ja kahvilapuolen myyjänä.

Myöhemmin ammattiliitto vaihtui kun työpaikka siirtyi liikkeenluovutuksella elintarvikealan työehtosopimuksen alaisuuteen. Muutama vuosi vierähti Suomen Elintarviketyöläisten liiton SEL ry:n toiminnassa, jossa toimin mm. luottamusmiehenä, Etelä-Suomen nuorisovastaavana, liittokokousedustajana ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista. Liittomme oli jäsentä lähellä ja radikaali. Se oli huolehtiva, ymmärtävä ja jämäkkä. Kuten teollisuusliitot usein ovat.

Kuitenkin PAM on perheeni. PAMin alalla olen tehnyt urani ja kerännyt kokemukset ja ymmärryksen alan haasteista. PAMin alan työt ovat ehdottomasti rankimpia töitä mitä itse olen koskaan tehnyt. Henkisesti ja fyysisesti. Meillä PAMissa on myös paljon parannettavaa työolosuhteissa. Liitto on yhdistynyt vastikään ja on kovin nuori ammattiliitoksi, vain noin 10 vuotta vanha ja me luomme sille toimintaperiaatteita ja perinteitä.

Puheenpitäjänä koulutusleikkausten vastaisessa mielenosoituksessa. Opiskelijoiden ja palkansaajien hyvä asema on monin paikoin riippuvainen toisistaan.


Samaan aikaan ay-liike on radikaalin murrostilan kourissa. Ay-liike kamppailee asemistaan ja tilastaan yhteiskunnassa ja hakee oikeutustaan nuorten keskuudessa joille kaikki yleiskorotusten ja lomien sun muiden työehtojen parannusten vaikutukset eivät näy arjessa, kenties lainkaan. Palkansaajat ovat vakauttaneet ay-liikkeen väkevän yhteiskunnallisen aseman kautta ajan sillä, että kansalaiset ovat saaneet tiukan selkänojan eri eturyhmien kamppailujen välillä. Nyt nuoret miettivät onko ay-liikkeessä heille tilaa?

Olen ajanut PAMissa radikaalimpaa ja radikalisoivaa linjaa. Olen seurannut PAMilaisten alojen työpaikkatoimintaa noin 10 vuotta ja katson, että meidän tulee profiloituja vahvoiksi edunvalvojiksi, jotta oikeutuksemme ja asemamme edunvalvojina kasvaa ja säilyy yhteiskunnassa sekä työpaikoilla.

Operaatiovakiduuni on tuonut kansanliikettä takaisin ay:hyn. Mielenosoituksessa nollatuntisopimuksia vastaan  hallitusneuvotteluiden aikaan.

Ay-liike on osa työväenliikettä. Työväenliike ajaa tavallisen kansan asiaa. Yhteiskunnassa on erilaisia vaikuttamisen sektoreita ja alueita joissa on pääomapiireillä ja eliitillä vaikuttamisen mahdollisuudet taattu, ay-liike on yksi harvoista vahvoista yhteiskunnallisista koneistoista joka pystyy ajamaan heikommassa asemassa olevan kansalaisen asiaa. Me emme ole ulkopuolella yhteiskunnasta, me kävelemme samoilla kaduilla ja jo iso osa meistä matalapalkka-alan palkansaajista jonottaa samoissa leipäjonoissa, meidän läheisemme voivat olla yksi 500 000 tällä hetkellä työttömänä olevasta kansalaisestamme. 

MiAY otti osaa tempaukseen 
postin työntekijöiden 
oikeuksien puolesta

Porvarieliitti yrittää kääntää palkansaajia ja köyhiä ja eläkeläisiä toisiaan vastaan. Eliitti vaatii aina jonkun etujen myymistä. Todellisuudessa olemme samalla puolella ja suojellaksemme omiamme meidän tulee tukea toisiamme, myös muita ammattiliittoja, jotta saavutamme asialliset elinolot kaikille tulotasoon ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Meidän on rakennettava yhdenvertainen yhteiskunta. Velkaantumisen kattotaso on kuvitteellinen raja, joka on EU:n piirissä sovittu ja se edustaa tiettyä ideologista näkökantaa. Ratkaisut, joita tehdään leikkauspolitiikalla ovat ideologisia ja poliittisia. Selvää on, ettei työväenluokan historiassa ole saavutettu nykyisenkaltaista palkkatasoa, työehtoja ja työsuojelun tasoa muuta kuin yhteisrintamaa rakentamalla ja tovereidemme rinnalla seistessä. Ammattiliittojen täytyy rakentaa globaalia, paikallista ja aitoa yhdenvertaisuutta maailman kansalaisille.

Kaiken vaikuttamisen ohella nautin suurella sydämellä tästä joulun odotuksen ajasta ja läheisten kanssa vietetystä ajasta. Toivotan myös railakasta lähestyvä joulun odotusta kaikille teille PAM nuorille sekä myös aikuisille ;) 

JHL- ja Raksanuorten järjestämässä Nuorten voimalla klubi illassa​ pane​listina aiheena​ työtaisteluiden 
mielekkyy​s​ sekä yleisla​kko​


Rakkaudella Mira "Yks Likka" Auer

#liittox blogi
https://liittox.wordpress.com

Viihdesivusto #liittox
https://www.facebook.com/Liitto-X-139614609721088/?fref=ts

Ammattiosastojen yhteistyöverkoston sivu fb:ssä
https://www.facebook.com/Ammattiosastojen-yhteistyöverkosto-167956580221209/?fref=ts

PAMin tavoiteohjelma vuosille 2016-2019
https://www.pam.fi/media/1.-materiaalipankki-tiedostot-nakyvat-julkisessa-materiaalipankissa/pamin-strategia-ja-ohjelmat/tavoiteohjelma-2016-2019-lopullinen-2.pdf


Kerro sinäkin oma tarinasi ja jaa se meille sosiaalisessa mediassa hashtagilla #rakkaudestavaikuttamiseen tai lähetä se meille tänne blogiin julkaistavaksi osoitteella paminnuoret@gmail.com. Julkaisemme myös tarinoita sosiaalisen median puolelta täällä blogissa eli jakaminen kannattaa ja niistä vinkkaaminen meille on myös suotavaa. Kerro tarinasi, tee toiminta näkyväksi, ole ylpeä tekemisestäsi ja kiitä heitä jotka vaikuttavat meidän kaikkien puolesta!

Me haastamme juuri sinut mukaan NYT!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti