Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

perjantai 29. tammikuuta 2016

Nuorisotoimintaa KolumbiassaOlin SASKin solidaarisuusmatkalla Kolumbiassa loppusyksystä 2015 ja pääsin haastattelemaan paikallisen kaupan alan liiton nuorisosihteeriä. 

Kaupan liiton Unionin nuorisosihteerinä toimii 25-vuotias Cristian Castaño. Hän liittyi liittoon 22-vuotiaana kun halusi muutoksia asioihin ja hänen mielestään liiton kautta voi ratkaista onglemia. Hän halusi puolustaa itseään ja muita työpaikalla. Hänen mielestään myös liiton saavuttamat edut ovat hyviä. 

Castaño on myös tällä hetkellä nuorin liittojohtaja heillä. Hän toimii kassalinjan esimiehenä ja nuorisosihteerinä samanaikaisesti. Hän on n. puolet viikosta töissä kaupassa ja lopun aikaa hoitaa nuorisosihteerin tehtäviä.  


minä ja Unionin nuorisosihteeri Cristian Castano

Nuorilla liityy paljon pelkoa ammattiliittoa kohtaan, koska se on tunnettua väkivallastaan. Heidän tarkoituksenaan on saada nuoria ymmärtämään paremmin ammattiliiton tärkeyttä, että se on heille turvana. Nuoret kysyvät häneltä pilaako ammattiliittoon kuuluminen heidän uramahdollisuudet myöhemmin. Tavallisimmin he pelkäävät potkuja ja mustaa listaa. Hän sanoo, että vastaa yleensä, että onhan nykyinen liiton varapuheenjohtaja Koulumbian varapresidentti. Hän korostaa myös, että tieto ei mene työnantajalle ketkä kuuluvat liittoon.  

Nuorimmat jäsenet ovat 19-vuotiaita ja nuorten keski-ikä on 28-30v. Jäsenmaksun suuruus heillä on 1% palkasta. Raha käytetään liiton toimintaan, joten heillä ei ole liittossa työttömyyskassaa niinkuin meillä on. Työpaikoilla ja ammattiliittossa ollaan tasa-arvoisia iästä, rodusta ja sukupuolesta riippumatta.


Koulutus on aika paljon samankaltaista kuin meillä Suomessa. Nuorilla on nuorisojaostoja eri alueilla ja siellä on omat vetäjät. Nuoret tekevät sellaista nuorisotoimintaa omilla alueilla mistä nuoret pitävät ja kokevat tärkeäksi. Esimerkiksi. jotkut pelaavat yhdessä tennistä ja toiset jalkapalloa.

Asiaosuuksien koulutus on myös likipitäen smanalaista kuin meillä: leadertoimintaa, koulutetaan uusia liittoaktiiveja, perusasiat ay-toiminnasta ja lakiasioita.
TES-koulutuksia nuorille ja heidän liitossaan on ainoana koko Kolumbiassa, että heillä on luottamusmiesjärjestelmä. Heillä on tällä hetkellä n. 60% nuoria luottamusmiehiä ja suurin osa on naisia.  


Jumbo kauppakeskuksessa vietettiin suurta ostotapahtumaa Black Fridayta, joka on meillä Suomessakin tuttu

Hänen työapaikallaan ei ole paljon vuokratyötä, lähes kaikki ovat vakinaisia. 4kk työssäolon jälkeen he saavat vakinaisen työn, opiskelijat tekevät extratyötä ja ovat vapaaehtoisesti osa-aikaisia. Yleisesti kuitenkin Kolumbiassa on ongelmana vuokratyö, vaikka se ei näy heidän työpaikalla.


Yhteenvetona koin, että työelämäonlgemat ovat osittain samoja (vuokratyö) ja nuorisotoiminta toimii samalla kaavalla kuin meillö PAMissakin. Toimintaa on valtakunnallisesti sekä alueellisestikin.

Hyvänä asiana pidän erityisesti sitä, että nuorisosihteeri tekee myös oman ammattiliittoonsa alle kuuluvia töitä. Näin hänellä on hyvä tuntuma koko ajan mitä kentällä tapahtuu. 


Tarja Halosen veirailusta Kolumbian Medellinissä oli myös juttua työpaikan taukotilassa


Anni Hasunen

SASKin solidaarisuusmatkalainen 2015
TurkuEi kommentteja:

Lähetä kommentti