Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

UNI YOUTH Summer School 22.-24.6.2016 Portugalissa

PAM:N nuorisosihteeri Eve tiedusteli minulta eräässä Nuorisovaliokunnan kokouksessa, olisinko kiinnostunut osallistumaan Uni Global unionin järjestämään nuorten kesäkouluun Portugalissa juhannusviikolla.
Jouduin hieman miettimään vastaustani, sillä epäilin pärjäisinkö englannin kielisessä koulutuksessa lähinnä tyydyttävällä kielitaidollani todennäköisesti ainoana suomalaisena. Kouluun päästäkseen piti myös matkustaa yksin Portugalin eteläisimpään kärkeen, mutta matkustamisesta onneksi on sen verran kokemusta, että sitä tässä matkassa jännitin varmasti kaikista vähiten.
Ajattelin kuitenkin, että tällaista kokemusta tuskin tulee vastaan uudelleen ja että ei siellä kaikkien muidenkaan kielitaito täydellinen ole. Ja sinnehän mennään oppimaan!
Matkaan siis.

Uni global Union on siis kansainvälinen ammattiliittojen  kattojärjestö, joka järjestää erilaisia koulutuksia ja seminaareja ja siihen kuuluvat jäsenliitot voivat halutessaan lähettää tapahtumiin jäseniään. Koulutuksen toteutetaan pääasiassa englanniksi.
Kesäkoulu on toteutettu monena vuonna peräkkäin ja aina Albufeirassa Portugalissa. Tällä kertaa meitä oli mukana 28 osallistujaa ympäri Eurooppaa: pohjoismaiden lisäksi mm. Turkista, Irlannista, Hollannista, Italiasta ja muutama paikallinen Portugalista. Itse pamilaisena edustin kaupan työntekijöitä, mutta osallistujissa oli monta jotka työskentelivät mm. pankki- ja sijoituspuolella.
Keskusteluissa muiden kanssa kävi äkkiä ilmi, että vaikka meillä oli hyvin erilaiset työtehtävät ja roolit työpaikoilla, ammattiliitoissa toimiminen on lähtökohtaisesti hyvin samanlaista kulttuurista riippumatta ja kaikkien yhteinen ongelma ja huolenaihe oli se, miten saamme jatkossa nuoret liittymään liittoon ja kiinnostumaan sen tarjoamasta toiminnasta.

Kesäkoulun aiheena oli harjoitella keskustelu- ja neuvottelutaitoja sekä esiintymistä englanniksi. Erilaisia harjoituksia tehtiin sekä pareittain että ryhmässä ja välillä lopputulos esimerkiksi neuvottelusta piti esittää muulle ryhmälle tai perustella miksi päädyimme kyseiseen ratkaisuun. Keskustelun ja neuvottelun lisäksi tehtävien kautta oppi myös hauskasti eri kulttuurien arvoista ja asenteista. Isompina tehtävinä meidän piti kuvata muutaman minuutin video ja pitää puhe muulle ryhmälle.


"Koulupäivät" pidettiin hotellilla ja virallista ohjelmaa oli aina pitkälle iltapäivään asti, mutta onneksi saimme käyttää koko hotellin aluetta hyödyksi esimerkiksi ryhmätöitä tehdessämme eli koko päivää ei tarvinnut istua sisätiloissa.

Itselle kesäkoulu oli hyvää harjoitusta englannin kielen kannalta ja muutenkin matka, jossa täytyi astua rohkeasti pois omalta mukavuusalueelta. Reissussa täytyi luottaa omaan kielitaitoon ja yrittää olla välittämättä siitä, jos jokainen lause ei mennyt täydellisesti kielioppisääntöjen mukaan. Mitä siitä, ei mennyt muillakaan eikä se ketään haitannut. Päinvastoin, pääasia että tuli ymmärretyksi. Ainoana suomalaisena oli myös reippaasti otettava kontaktia muihin ja tutustuttava, jos ei halunnut olla koko reissua omissa oloissa.


Osallistujat olivat erittäin mukavia ja vilpittömästi kiinnostuneita muiden taustoista ja tavoista, miten liitoissa asioita hoidetaan. Yhteishenki oli muutenkin hyvä, vapaa-aikaa oli kiva viettää porukalla ja kaikkia kannustettiin esiintymään ja puhumaan eikä virheille naurettu.
Me kesäkoululaiset olimme hyvin eritasoisia aktiiveja omissa liitoisamme ja toisaalta liitoillakin oli hyvin erilaisia rooleja eri työpaikoissa ja maissa. Moni sai reissulta varmasti paljon ajatuksia ja valmiita, toteuttamiskelpoisia ideoita vietäväksi omiin liittoihinsa.
Minusta oli  kiva huomata että verrattuna muihin eurooppalaisiin meillä Suomessa (ja kyllä muissakin pohjoismaissa) liittojen toiminta on hyvin järjestäytynyttä ja pitkälle suunniteltua.
Ja asiat työpaikoilla pääsääntöisesti hyvin, kiitos kunnon työehtosopimusten.
Aina ei ole ruoho vihreämpää aidan toisella puolella!

Kesäkoulusta jäi rusketuksen lisäksi hienoja kokemuksia sekä esiintymisestä että hyvistä keskusteluista. Uusia facebook-ystäviä tuli kerralla parikymmentä lisää ja kavereiden uutiset ovat nyt entistä kansainvälisempiä. Pohjoismaisten kollegoiden kanssa toivon tapaavani vielä kasvotustenkin, sen verran unohtumattomia muistoja tällä reissulla luotiin!
Aurinkoista kesää kaikille ja rentouttavia lomia!

Tiia Tuomela

Liikealan Oulun osasto 135:n jäsen ja nuorisovastaava
PAM:n nuorisovaliokunnan jäsen
PAM:n hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti