Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

tiistai 18. lokakuuta 2016

Työn ja opiskelun yhdistäminen

Opiskelu ei ole helppoa, jos samaan aikaan haluaa edetä urallaan ravintola-alalla. Varsinkin jos omat voimavarat eivät riitä olemaan täysipäiväinen opiskelija ja kokoaikainen työntekijä. Vaihtoehtojahan onneksi on, mutta sen oman tiensä löytäminen voi olla hankalaa. Itse suoritan nyt päivätoteutuksella tutkintoa, jonka aikana nostan kelan tukea, mutta käyn myös töissä. Kerron mitä itse olen oppinut ja mitä on hyvä muistaa opiskelun ja työn yhdistämisessä

Aloitetaan eri opiskelupoluista: päivä-, monimuotototeutus ja oppisopimus. Oppisopimuksella voit työskennellä ja tienata samalla samassa paikassa. Se säästää voimavaroja, mutta vaatii myös itsenäistä opiskelua ja intoa perehtyä asioihin omatoimisesti. Monimuodossa voit työskennellä samalla, sillä opetus koostuu etä-, itsenäis- ja lähiopetuksessa. Samoin kuin oppisopimuksessa opiskelijalla on paljon vastuuta omasta oppimisestaan, mutta hän ei saa palkkaa.

Päivämuodossa käyt koulua arkipäivisin ja itsenäistä opiskelua on muihin polkuihin verrattuna vähemmän. Koska aika menee enemmän koulun penkillä istuen, kuin töitä tehden, joudut todennäköisesti joko hakemaan tukea koulutusrahastolta tai Kelalta. Muutamilla on myös mahdollisuus hakea työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua. 

Koulutusrahasto

Koulutusrahasto on suunnattu lähinnä aikuisille, mutta heidän ammattitutkintostipendiin kannattaa tutustua. Jos täytät ehdot, saat kertakorvauksena ainakin 395 euroa verottomasti. ;)Työttömyysetuudella tuetussa opiskelussa tulee muistaa hakea ajoissa ennen päätoimisen opiskelun alkua TE -toimistosta päätöstä puoltaako se omaehtoista opiskelua vai ei, mutta etuus on suurempi kuin opintotuki ja asumislisä.

Kelantuekien kanssa pitää olla tarkkana. Jos teet töitä opiskelun ohessa, kannattaa pitää kirjaa paljon tienaat bruttona, jottet ylitä tulorajaa. Tuloraja suhteutetaan kuinka monta tukikuukautta sinulla on vuoden aikana. Oheisessa taulukosta on helppo katsoa omat tienaamisrajat.
Vuositulorajat
TukikuukausiVuosituloraja (euroa/vuosi)
122 330
221 020
319 710
418 400
517 090
615 780
714 470
813 160
911 850
1010 540
119 230
127 920
Jos olet juuri aloittanut opiskelusi syksyllä ja tienaat koko vuotena ylitse rajan, ei hätää! Vasta opiskelun alun jälkeen tulevat tulot vaikuttavat tukiin. Esimerkiksi itse aloitin opiskelut 16.8. ja nostan tukea syyskuusta joulukuuhun tänä vuonna. Saan tienata tukien aikana 2640 € bruttona. Kunhan Kelan uudelleen tarkastaessa oikeuttani tuukeen minulla on tallessa alkuvuoden palkkakuitit, en joudu maksamaan tukia takaisin. :D Palkkakuitit on siksi hyvä järjestää talteen esim. Dropboxiin, jotta ne on helppo löytää, vaikka tietokone vaihtuisi. Palkkakuiteista on muutenkin hyvä laskea missä mennään tulorajojen puolesta.

Opiskelun ja töiden yhdistäminen ei ole itselleni ollut aina helppoa. Olen suorittanut kaksi aiempaa tutkintoa tehden samalla kokoaikaisena töitä. Nyt haluan kerrankin keskittyä opintoihini ja siksi nostan tukia ensimmäistä kertaa eläissäni. Aluksi byrokratia tuntui ylitsepääsemättömältä, mutta kaikki onnistuu nykyään helposti verkossa.

Tässä vielä linkkejä joista on apua opiskelijoille!

Hyvää syksyä!

Terveisin

Anna Daniel
Pirkanmaan aluenuoret

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti