Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

tiistai 6. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku 6: Nuku riittävästi!


Miten sinä ajattelit viettää  itsenäisyyspäivän? Ovatko yöunet jääneet vähän vajaiksi viime viikkoina? Heräätkö väsyneenä aamulla ja päivällä yksi kahvikuppi ei riitä pitämään hereillä?
Minä ajattelin nukkua pitkään ja ehkä vielä ennen linanjuhlien kisakatsomoa lepäillä koiran kanssa muutamat päiväunet, sillä 
uni on jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta ehkäpä tuo tärkein elementti josta kaikki muu jaksaminen on riippuvaista. 
Siksipä - älä koskaan karsi yöunista vaan anna kehollesi ja mielellesi mahdollisuus kunnon yöuniin, sillä ne todella tarvitsevat sen jotta jaksat taas painaa seuraavan päivänä!

Miksi kannattaa nukkua riittävästi?
- tarkkaavaisuus ja kyky tajuta asioita laskevat sekä ärtyisyys lisääntyy
- päättelykyky ja arvostelukyky heikkenevät, kynnys riskinottoon alenee
- oppiminen ja asioiden muistaminen heikentyy
- kolmen tunnin päivittäinen univaje kasaantuu päivä päivältä, ja loppuviikosta suorituskyky on samalla tasolla kuin promillen humalassa (!)
- Monimutkaiset muutokset elimistön aineenvaihdunnassa voivat liittyä ylipainon kehittymiseen ja riskiin saada verenpainetauti, aikuisiän diabetes tai sepelvaltimotauti.


Mistä tietää nukkuuko riittävästi?
Nukut sopivasti kun:
- käyt illalla vuoteeseen levollisena ja nukahdat alle vartissa
- jos heräät yöllä, nukahdat heti uudelleen
- heräät virkeänä ja väsymys pysyy poissa päivällä.

 Katso täältä vielä vinkit parempaan uneen: Tämä joulukalenterin luukku on osa nuorten PAMilaisten joulukalenteria. Kalenterin luukkujen takaa löydät vinkkejä jaksamiseen ja hyvinvointiin töissä ja arjessa. Katsothan muutkin 23 luukkua ja jaa oma hyvinvointivinkkisi somessa häsärillä #vainpamjutut. Osallistuneiden kesken luvassa ylläripalkintoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti