Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

torstai 30. maaliskuuta 2017

Tehdään Kuntamme Nuoremmiksi - Muista äänestää!

Jos olet kyllästynyt nykyhallituksen tiukkaan politiikkaan, jossa heikennetään maamme kehitystä, on tähän erittäin hyvä apukeino: Äänestä kuntavaaleissa.


Vaikka nyt povataan isompaa osallistumista nuorten parissa, on siinä paljon parannettavaa. Ylen uutisten artikkelissa 20.3 todettiin. että viime kunnallisvaaleissa 18-25 vuotiaista alle 30 prosenttia äänesti ja 25-34 vuotiaista alle 40 prosenttia. Tämä ikäongelma näkyy myös tänäkin vuonna ehdokaslistoissa. Keski-iät ovat useimmissa kunnissa yli 50. Aktiivisuuden puute on johtanut siihen, että nuorten ikäryhmää usein vähätellään ja otetaan huomioon vähiten. Tämä näkyy siinä, että hallituksen perääntyessä monista hölmöilyistään muutamat aiheet menivät läpi: Isot leikkaukset koulutukseen, ympäristöön ja kehitystyöhön. Eli heikot ja äänettömät kärsivät. En tarkoita, että äänestämällä parantasimme politiikkamme kaikkia haittoja, mutta se on edustuksellisessa demokratiassa vähintä, mitä voit tehdä. 

Ja meillä nuorilla on ääni, jos vain haluamme käyttää sitä. Olemmehan monissa kunnissa sen verran iso osa väestöstä, että voimme vahvasti vaikuttaa. Tämä ääni ei kuulu kotiin jääviltä vaan ainoastaan heiltä, jotka osallistuvat vaaleihin. Jos nuoret äänestäisivät muun väestön kanssa, voisimme mahdollistaa sen, että saamme ihmisiä edustamaan ja suojelemaan meille tärkeitä aiheita, kuten koulutusta, julkisen liikenteen toimivuutta, asumisen hinnan alentamista ja ympäristöä. Näin ammattiliiton edustajina on myös tärkeä muistaa, että kunnat ovat Suomen suurin työllistäjä. Valtuustoissa vaikutetaan yhtälailla työoikeuksiin ja niiden suojelemiseen. Kunnissamme työskentelee satojatuhansia työntekijöitä, joiden puolesta tarvitsee taistella, kun kunnissa yksityistetään palveluita ja leikataan työpaikkoja.


Palvelualojen ammattilaisina on meidän äänestettävä kuntiimme henkilöitä, jotka vievät meille tärkeitä asioita eteenpäin valtuustoihin. Esimerkiksi Helsingin sanomien artikkelissa 15.2. monet kaupan alan työntekijät totesivat joko harkitsevansa- tai jo lopettaneensa työnsä aukiolomuutoksen aiheuttamista ongelmista. isoimmat ongelmat aiheutuivat siitä, kun aukiolojen muutoksen yhteydessä kunnan palvelut eivät muuttuneet. Tämän takia vuorotyöläisille on tullut hankaluuksia järjestää lastenhoitoa, työpaikkamatkoja ja muuta arkea. Fiksummat edustajat olisivat voineet tajuta nopean lakimuutoksen aiheuttamat ongelmat ja reagoineet niihin ennen muutoksia. Myös tuleva alkoholilain muutos tulee vaikuttamaan monien palvelualojen toimintaan ja siihen tarvitaan myös kuntia tukemaan lakimuutoksen haittavaikutuksia.

Vaikka monet edustajista halki maan ovat vanhempia, eivät he ole loppupeleissä yhtään sen viisaampia. Monilla on rajallinen käsitys asioista ja me ihmisinä usein huomioidaan asioita oppimamme mukaan. Saamalla valtuustoihin nuoria edustamaan, tulee sinne ihmisiä, jotka osaavat ajatella myös meitä ennen kuin on jo myöhäistä. Viime laman aikana tehtiin useita päätöksiä, jossa leikattiin lapsiperheiltä, koulutuksesta ja nuorten palveluista. Tämän jäljet näkyvät meidän ikäpolvessa. Esimerkiksi omassa ikäluokassani vuonna 87-syntyneissä joka viides on kärsinyt mielenterveysongelmista ja joka kuudennella ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Äänestämällä, puolustamme myös nykyisen laman aikana kasvavien tulevaisuutta ja oikeuksia parempaan elämään, jossa heitä ei eriarvosteta vanhempien luokan mukaan ja emme leikkaa palveluista, joilla ennaltaehkäisemme syrjäytymistä.

Joten älä siis jää nukkuvien puolueeseen, vaan äänestä ja ole luomassa parempaa tulevaisuutta kuntiimme. 

Tommi Vilppula
Luottamusmies
Nuorisovastaava Osasto 632 Erityisammattien Toimihenkilöt
Helsingin ja Uudenmaan piirialue
Itä-Helsingin Vihreiden Vara-Puheenjohtaja

PAMin nuorten blogiin on kuntavaalien alla jokainen nuori PAMilainen ehdokas tervetullut kirjoittamaan blogikirjoituksen. Kirjoitukset eivät edusta PAMin virallista kantaa vaan ovat nuorien aktiivien omia näkemyksiä kuntavaalien tärkeimmistä teemoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti