Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

perjantai 7. heinäkuuta 2017

Kesätyöntekijä - muista nämä!Mitä on hyvä muistaa työsuhteen aikana?

 

Sairastuminen: 

Jos työsuhteesi on jatkunut yli kuukauden, sinulla on lain mukaan oikeus täyteen palkkaan sairastumispäivältä ja sitä seuraavalta yhdeksältä arkipäivältä. Jos työsuhteesi on kestänyt alle kuukauden, tarkista oikeutesi palkkaan siitä työehtosopimuksesta, jota työssäsi noudatetaan.
Voit lukea lisää täältä: https://www.pam.fi/wiki/sairastuminen.html


Työvuorolista:   

Laadittua työvuorolistaa ei saa muuttaa ilman sekä työntekijän että työnantajan suostumusta. Tämä tarkoittaa, että työvuoroa ei voi perua esimerkiksi vesisateen tai hiljaisen sesongin takia kesken viikon.
  

Työehtosopimus: 
Tarkista, että palkkasi on työehtosopimuksen mukainen. Työehtosopimukset löydät täältä.  


Työvuorot: 
Pidä kirjaa työvuoroistasi. Palkka, lisät, ylityöt, lisätyöt ja lomakorvaus on helpompi tarkistaa, kun työvuorot ovat sinulla itselläsi ylhäällä.
Lisätietoa työvuorolistoista kaupassa
Lisätietoa työvuorolistoissa matkailu- ja ravintola-alalla  

 
Perehdytys: 
Työnantaja on velvollinen antamaan ohjausta esimerkiksi työpaikan olosuhteista, koneiden tai laitteiden toimintatavoista ja työturvallisuudesta. Lisätietoa perehdytyksestä

 

Lisätyö: 

Osa-aikaisella on oikeus tarjottuun lisätyöhön. Jos työskentelet osa-aikaisena, esimerkiksi 4 tuntia täyden 8 tunnin sijasta ja työnantajasi tarvitsee lisää työntekijöitä, hänen velvollisuutenaan on tarjota lisätyötä ensisijaisesti osa-aikatyötä tekeville ennen kuin esimerkiksi palkkaa uusia osa-aikaisia työntekijöitä. Lue lisää täältä:https://www.pam.fi/wiki/osa-aikaiset-tyontekijat-ja-lisatyo.html

Työturvallisuus: 

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei työstä aiheudu vaaraa terveydellesi tai turvallisuudellesi.

Kuumuus: 

Työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että lämpötila pysyy alle 28 °C, kun ulkoilman lämpötila on yli 25 °C. Jos se ei onnistu, taukojen määrää pitää lisätä. Jos lämpötila on alle 33 °C, työtä tehdään 50 min ja tauko on 10 min. Jos lämpötila on yli 33 °C, työtä tehdään 45 min ja tauko on 15 min.
Lue lisää:  

https://www.pam.fi/wiki/tyonteko-helteella.html
https://www.pam.fi/wiki/tauotus.htmlMitä pitää muistaa kun työsuhde päättyy?

 

Työtodistus: 

Työntekijällä on oikeus saada kirjallinen työtodistus työsuhteestaan. Lain mukaan työnantajan täytyy antaa työtodistus vielä kymmenen vuoden kuluttua työsuhteen päättymisestä.
Lue lisää täältä: https://www.pam.fi/wiki/tyotodistus.html

Vuosiloma tai vuosilomakorvaus: 

Myös kesätyöntekijä on oikeutettu vuosilomaan tai vuosilomakorvaukseeen. Vuosilomakorvaus maksetaan, jos et pidä tai voi pitää lomaa. Muista tarkistaa lomarahat palkkalaskelmasta.
 https://www.pam.fi/wiki/vuosiloma.html

 

Tarkista palkkalaskelmat: 

Jos epäilet, että sinulle ei ole maksettu palkkoja oikein tai lisiä ei ole maksettu ollenkaan, voit tarkastaa palkkasi työehtosopimuksesta. Jäsenenä voit olla yhteydessä myös PAMin työsuhdeneuvontaan, p. 030 100 620. Tarkistapalkka.fi -laskurilla voit laskea oikean vähimmäispalkan kaupan alalta ja matkailu-, ravitsemis- ja vapaa-ajanpalvelualoilta.
https://www.pam.fi/wiki/nuorten-ja-kesatyontekijoiden-palkat-marava-aloilla.html
https://www.pam.fi/wiki/nuorten-ja-kesatyontekijoiden-palkkamaaraykset-kaupan-alalla.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti