Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Joulukalenterin luukku numero 6: Nauti viikonlopuista ja muista pitää niitä arvossaan!


Näin joulunaikaan moni teistä on viettänyt raskaan viikonlopun töissä, jotta ihmiset voisivat viettää pikkujouluja, käydä joulutorilla ja tehdä jouluostoksia. Useampi Prisma on tänä vuonna joulun aikaan auki 24/7.

Käytät tällöin arvokasta aikaa ja mahdollistat sen, mikä yhteiskunnassamme on sunnuntain nimissä pidetty tuhansia vuosia pyhänä ja lauantaikin on yleisesti ollut yleinen vapaapäivä noin 50 vuotta. Palvelualalla on oman elämäni aikana viikonlopputyö ja varsinkin sunnuntaityö lisääntynyt valtavasti oman elämäni aikana. Ja jos joiltain tietyiltä järjestöiltä ja puolueilta kysytään, ei viikonlopuista tulisi maksaa erillistä lisää, ellei siitä sovita työntekijän ja työnantajan kesken. Tätä on yritetty muuttaa jo kahdesti nykyisen hallituksen aikana 2015 ja työaikalain uudistuksen aikana tänä vuonna. 

Lauantaista joissain työehtosopimuksissa maksetaan lisiä, joskin palvelualoilla ei näin ole usein sovittu. Sunnuntailisä on säädetty työaikalaissa, joskin työehtosopimuksella tämä voidaan sopia toisin. Koska uskonnollisuus on vähentynyt viimeisen 150 vuoden aikana ja kirkon jäsenten määrä on myös tippunut reilusti viimeisen 30 vuoden aikana, on hyvä pohtia miksi viikonloppu on tärkeä ja miksi tästä pitäisi maksaa enemmän.

Tutkimusta viikonlopusta löytyy. Cristobal Young Stanfordin yliopistolta ja Chayoon Lim Wisconsin-Madisonin yliopistolta julkaisivat 2014 tutkimuksensa "Time is a network good:Evidence from unemployment and the standard work week".Tutkimuksessa selvitettiin ihmisten hyvinvointia ja tuloksena oli, että vapaa-ajan arvo määräytyy meille sen mukaan, mitä useammalla on vapaata samaan aikaan. Olit sinä kokopäivätyössä, opiskelijana tai työttömänä, on ihmiset todennäköisemmin onnellisempia viikonloppuisin. Tämä johtuu siitä, että ihminen on sosiaalinen eläin useammalla on viikonloppuisin vapaata ja aikaa viettää läheisten kanssa. Tällä tavoin lataamme akkuja me tehokkaammin ja jaksamme arkipäivät paremmin. Arkivapaat eivät ole usein niin palkitsevia, sillä suurin osa on arkisin kiinni työssä tai opintojen parissa. Tällöin sosiaalinen elämäsi kärsii. 

Esimerkkinä Young ja Lim käyttää entistä naapuriamme. Neuvostoliitossa aikanaan tätä kokeiltiin ja jokaisella työntekijällä oli 2 vapaata viikossa epämääräisesti sen sijaan, että hänellä olisi sunnuntaina vapaata. Ajatuksena oli estää tehtaiden pysäytykset ja lisätä työn tehokkuutta, kun joka päivä 80% työvoimasta olisi töissä ja samalla kansalaiset saa yhden vapaapäivän viikkoon lisää. Vaikka tämä uusi kalenteri lisäsi vapaapäivien määrän, oli muutos epäsuosittu, koska vapaa-aikaa ei voinut helposti koordinoida. Kun perheen yhteinen vapaapäivä hävisi, aiheutti uudistus paljon tyytymättömyyttä ja kahden vuoden jälkeen palattiin vanhaan sunnuntaivapaaseen. 

Tämänlaiset tutkimukset ovat tärkeitä, kun lainsäätäjät ja työmarkkinajärjestöt pohtivat yhteiskuntamme rakenteita. Jos siirtyisimme 24/7 yhteiskuntaan, missä meillä ei olisi selkeää viikkorakennetta, kykenisimmekö sopeutumaan tähän vai lisääntyisikö huonovointisuus ja mielenterveysongelmat? Jo nyt palvelualoilla kärsitään siitä, että kunnalliset ja valtion palvelut ovat auki  ainoastaan arkisin ja moni perheellinen on kärsinyt kaupan alalla viikonlopputyö lisääntymisestä ja on kertonut joko jättäneensä tai harkitsevansa työn lopettamista viikonloppu- ja iltavuorojen takia. Tämän työn aiheuttama rasitus palvelualalle on huomioitava, jottei tämä johda siihen, ettei lainsäätäjät pääse heikentämään asemaamme ja yhteiskuntamme hyvinvointia. 2015 Kätilöt saivat ympäripuhuttua nykyisen päämisterimme. Meidän on pystyttävä vahvistamaan ääntämme, jotta myös meidät huomioitaisiin jatkossa. Joten pyri nauttimaan vapaista viikonlopuista ja pidä viikonloppuja vapaana, sillä niillä on positiivinen vaikutus hyvinvointiisi. Ja älä myy viikonloppuasi halvalla, sillä sen arvo on isompi kuin ehkä ajattelet. 

Lue lisää täältä:


Terkuin Tommi


Tänä vuonna Pamin nuorten joulukalenterissa kurkkaillaan miten joulua odotellaan eri pamilaisilla aloilla ja jaetaan arkea ilahduttavia asioita. Tervetuloa seuraamaan ja jakamaan omia ajatuksiasi aiheesta joko alle kommentteihin tai somessa häsärillä #minajapam

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti