Hae tästä blogista

Löydät @nuoretpamilaiset myös Instagramista!

keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Vuorotyö ja perhe, miten ihmeessä?Kuva: Minttu Lehtinen
Minulta kysellään todella usein että miten ihmeessä saan hoidettua perheen, harrastukset ja päälle vielä vuorotyön. Joten mikäs sen parempi idea kuin kirjoittaa aiheesta vähän laajemmin! Hieman omaa taustaani: Olen 24-vuotias kahden päiväkoti-ikäisen lapsen äiti ja työskentelen Veikkauksella pelinhoitajana Feel Vegas pelisaleissa jotka ovat auki karkeasti aamu kymmenen ja yö neljän välillä. Ehkä yleisin kysymys on että missä ihmeessä lapset ovat kun olet yövuorossa? Toiseksi yleisin kysymys onkin ”Ai että ympärivuorokautisessa päiväkodissa, en tiennytkään että sellaisiakin on!”. Kyllä vaan ja koko ajan kasvava tarve onkin. Esimerkiksi omassa asuinkunnassani Vantaalla täysin ympärivuorokautisia päiväkoteja on kaksi, Tikkurilassa ja Myyrmäessä. Lisäksi löytyy hieman useampi vuoropäiväkoti jotka ovat pidennetysti auki iltaisin ja viikonloppuisin. Nykyään kuitenkin hyvin monet kaupatkin K-marketista Prismaan ovat auki hyvin myöhään jolloin pelkkä vuorohoito ei enää riitä.
Kuva: Minttu Lehtinen
Mitenkäs tämä meidän arki sitten ihan oikeasti toimii? Työnantajan kanssa työvuorosuunnittelussa huomioidaan että vaihdokset aamu- ja yövuorojen välillä ovat mahdollisimmansujuvat eikä esimerkiksi tarvitse yövuorosta pompata suoraan aamuun jolloin lapset olisivat päiväkodissa putkeen melkein kaksi vuorokautta. Vapaapäivien ja muutenkin vuorojen suhteen meillä kuunnellaan työntekijöitä todella hyvin ja listat ulottuvat pitkälle. Tämä onkin erittäin iso plussa!  Lisäksi minulla on myös todella hyvä tukiverkosto ja esimerkiksi oma äitini auttaa meitä paljon. Tämä mahdollistaa muunmuassa lasteni viikottaiset harrastukset. Monet treenit olisivat jääneet väliin ilman!

Yövuoroviikolla haen lapset aamulla päiväkodista ja touhuamme päivän aikana milloin mitäkin, riippuen siitä kuinka kauan yhteistä aikaa on ja miten paljon itseä ja lapsia väsyttää. Illalla lapset on vietävä hoitoon viimeistään klo 20, tällöin hampaat on harjattu ja yöpuvut puettu jo kotona ja päiväkodissa lapset tallustelevat suoraan nukkumaan. Eli vaikka työvuoro alkaisi esimerkiksi klo 22 lapset viedään jo aikaisemmin jotta pääsevät nukkumaan. Työvuoron loppumisajasta riippuen haen lapset seuraavana aamuna tai aamupäivällä (jos työvuoro loppuu niin että päiväkodille ehtii klo 22 mennessä silloin lapset on haettava kotiin yöksi). Vielä vuosi sitten lapsia ikävöidessäni karsin jatkuvasti omista yöunistani ja halusin aina välttämättä hakea heidät kotiin niin aikaisin kun vain pystyin. Onneksi kantapään kautta oppineena lasken nykyään tarkasti että saan itse varmasti nukuttua 7-8h unet jonka jälkeen jaksamme paremmin ottaa kaiken irti yhteisestä ajastamme irti. Paljon kivempi on äiti joka juoksee mukana leikkipuistossa pari tuntia kun äiti joka makaa sohvalla ja yrittää seurata mukana teletappeja silmät juuri ja juuri edes auki, eikö? Yleensä tätä yhteistä aikaa vuorojen välissä jää 5-7h. Eli periaatteessa enemmän kuin aamuvuorojen kanssa jolloin suurin osa ajasta menee yöuniin.

Kuva: Minttu Lehtinen
Tällä hetkellä arki rullaa ja toimii. Päiväkodissa on mahtavat hoitajat ja vaikka tietenkin heitä on paljon ovat he kaikki lapsille tuttuja ja turvallisia aikuisia eikä tarvitse huolehtia siitä että joka kerta vastassa olisi uudet kasvot. Lasten mielestä on jopa ihan kiva kun hoitoajat vaihtelevat toisten lasten kesken niin leikkikaveritkin vaihtelevat, vaikka tottakai sitä omaa parasta kaveria välillä ikävöidään.

Isoimmaksi ongelmaksi nimeäisin ehdottomasti ympärivuorokautisten päiväkotien määrän ja kasvavan tarpeen. Minulla onneksi on omat työvuoroni melko hyvin tiedossa etukäteen jaksotyön ja kokoaikaisen työsopimuksen ansiosta ja saan lapset hoitoon aina kun on tarve. Joskus kuitenkin työtarjous esimerkiksi sairastapauksen vuoksi saattaa tulla lyhyelläkin varoitusajalla ja aina alle viikon varoitusajalla mahdollisuus hoitoon on kysyttävä erikseen. Yöt ja viikonloput ovat monesti täysiä ja silloin ekstra tienestit jäävät saamatta. En voi kuin ihmetellä miten ikinä tarvittaessa työhön kutsuttavana,, 0-tuntisopimuksella tai ihan jo osa-aikaisenakin työskentelevät pystyvät tämän paletin hoitamaan.Toinen iso kysymys on se että mitä ihmettä teen kun lapseni menee kouluun? Ei 7-vuotiasta lasta voi jättää yöksi yksin kotiin ja entäs viikonloput? Tähän toivoisi tulevaisuuden suhteen jotain ratkaisuja. Ainakaan tämän hetken palvealojen palkoilla ei 25e/h maksavia lastenhoitajia oteta jatkuvaan käyttöön. Ping kuntapäättäjät?


Mila Kangasniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti